Lesní park - naučné stezky

30.09.2015 02:09

V sobotu 26.9.2015 byla slanostně otevřena zatám poslední část lesního parku Klimkovice. Dovolíme si pro teto účel použít text paní Marie Stypkoví z časopisu MY89.cz

Ojedinělý bezbariérový lesní park začalo občanské sdružení Čisté Klimkovice budovat vedle Sanatorií Klimkovice na takzvaném hýlovském kopci. V lesích nedaleko Ostravy se tak postupně rodí jedinečná bezbariérová oáza. S financováním lesoparku sdružení finančně pomáhají lázně i společnost Lesy České republiky. Na konci září v něm otevřeli první posed pro vozíčkáře v České republice.

„Když jsme vybudovali první část parku s bezbariérovou lesní cestou, začali nás oslovovat tělesně postižení, kteří do klimkovických sanatorií jezdí. Vítali možnost, že mohou na vozíčcích nebo s berlemi do upraveného lesa, mimo areál lázní. Někteří z nich se na klasickou lesní túru dostali poprvé v životě. Složitý byl pro ně ale přístup k jednotlivým atrakcím,” vypráví šéf občanského sdružení Jakub Unucka.

Bezbariérová závodní dráha

Ve spolupráci s několika organizacemi tělesně handicapovaných, s Klubem českých turistů a s fyzioterapeuty ze Sanatorií Klimkovice se tak začala rodit myšlenka lesního parku skutečně bez bariér. Areál se postupně rozrůstá nejen o další úseky s upravenými cestami, ale také o řadu atrakcí – cvičebních prvků. Navrhovala je zahradní architekta Iva Škrovová s klimkovickou architektkou Petrou Ševcůjovou. Cvičební prvky koncipovaly po konzultacích s terapeuty tak, aby je mohli využívat i lidé s tělesným postižením, dokonce i vozíčkáři.

„Všechny prvky v parku musí být dvoupatrové, a to buď horizontálně, nebo vertikálně. Takže například nový posed s vyhlídkou do okolí má první patro, na které se dá najet po plošině i s invalidním vozíčkem, a druhé patro, kam se leze po žebříku,“ vysvětluje Unucka.

Dvoupatrová je svým způsobem i závodní dráha na konci parku. Jedna část je rovná, upravená tak, aby se dala bez potíží projet vozíčkem, druhá je naopak plná překážek. Všechny prvky v parku jsou dřevěné, aby nerušily ráz lesa. Vyráběli je zkušení řezbáři. Některé sochy vznikaly na řezbářském sympoziu, které sdružení Čisté Klimkovice pravidelně pořádá od roku 2011.

Naučné stezky

Součástí nově otevírané části parku jsou též naučné okruhy s panely, které popisují funkci lesa, informují o zajímavostech Moravskoslezského kraje, upozorňují na správné ekologické chování a věnují se i lidskému zdraví, kterému prospívá pohyb v přírodě.

„Když je hezky a nemám právě léčebné procedury, jsem venku. S mnoha pacienty se za ty roky už známe, takže se v parku scházíme. Nejčastěji jsme v dřevěné energetické pyramidě, která nás nabíjí pozitivní energií. To, že se tady můžeme na našich dopravních prostředcích i projet, nemá chybu. Tleskám všem, kteří se o to zasloužili,“ pochvaluje si dvaačtyřicetiletá Pavlína Březinová, která skončila na vozíčku po těžké dopravní nehodě.

Financování

Tato etapa výstavby Lesního parku byla financována z evropských prostředků Fondu pro regionální rozvoj a soukromých zdrojů Sanatorií Klimkovice a ostravské firmy GABEN. Více informací naleznete na ww.lesni-park.cz

 

Zpět